Hania

Hania

Auringonpaisteessa valkoisena hohtavan vuorijonon ja häkellyttävän sinisen meren välissä oleva Hania on vilkas ja värikäs yhdistelmä antiikkia ja nykypäivää. Hanian länsipuolella, hiekkarantojen äärellä sijaitsevista lomakylistä ehtii hetkessä kaupungin rientoihin.

Kesäkuuhun asti lumihuippuinen vuorijono Lefká Óri on häkellyttävä vastakohta Kreetan rehevälle luonnolle ja pitkille ihanille hiekkarannoille, jotka ovat hienoimmillaan Hanian kaupungin länsipuolella. Vuoriston katkaisevat vaikuttavat rotkot, joihin järjestetään patikkamatkoja. Kreeta, Välimeren eteläisin saari, onkin sopiva lomakohde yhtä lailla luonnosta, patikoinnista, rantaelämästä kuin kulttuurista kiinnostuneelle. 

Haniassa, jonka venetsialaiset valloittajat rakensivat antiikinaikaisen Kydonian kaupungin kiville, historia on voimakkaasti läsnä. Pääkadut jakavat kaupungin kahteen osaan: Rannikonpuoleinen vanhakaupunki on täynnä viehättäviä rakennuksia ja siellä on myös Unescon suojelema venetsialainen satama, jonka houkuttelevasti valaistuista tavernoista leijailee iltaisin ruokahalua herättäviä tuoksuja. Uusi kaupunginosa taas on nykyaikainen liikekeskus kauppoineen ja virastoineen. Kaupungin sydän, kauppahalli Agora, on todellinen runsaudensarvi kreetalaisherkkujen ystävälle.

Lue lisää kohdeoppaasta

Kartta

Lentotiedot

Alustavat lentoaikataulut 2016
Tarkista lähtöajat lentolipustasi!

Helsingistä / Norwegian Air
Sunnuntailento 1.5.–16.10.
(viimeinen paluu 23.10.)
Helsinki–Hania D8702 klo 06:05–10:00
Hania–Helsinki D8703 klo 10:45–14:30

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen lähtöä. Lentoaika n. 4 tuntia.

Lisää lentotietoa täällä 


Lennot maakuntakentiltä
Lähtöpäivät ja -kaupungit alla.

Kevät 2016 perjantailento
Lentoyhtiö Jet Time
Suomi–Hania JTG943 klo 08:30–13:00
Hania–Suomi JTG944 klo 14:00–18:30*

* Hania–Joensuu klo 22:40–03:15 (la)

Syksy 2016 lauantailento
Lentoyhtiö Primera Air
Suomi–Hania 6F 293 klo 06:50–11:50
Hania–Suomi 6F 294 klo 12:50–17:50

Huom! Lähtö- ja paluuajat vaihtelevat paikkakunnittain. Aikataulut suuntaa-antavia. Ajat ovat paikallisaikoja. Kreikassa on sama kellonaika kuin Suomessa. Tarkista lähtöajat lentolipustasi!

Mikäli lentoaikataulu muuttuu varauksenne jälkeen, Lomamatkat toimittaa uuden lentolipun.

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen koneen lähtöä.
Lentoaika Helsingistä noin 4 tuntia.


Lisämaksusta

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (hinta etukäteen varattuna).
Matka lentoasemalta Hanian hotelleihin kestää noin 30–45 min, Rethymnonin hotelleihin noin 1 tunti 15 minuuttia (noin 65 km) ja Panormon hotelleihin noin 1 tunti 30 minuuttia.

Ateriat Primera Airin ja Jet Timen lennoille 26 € /aik.hlö (meno–paluu)
Lämmin ateria 26 € /aikuinen ja 13 € /2–14 -vuotias.

Lähtökaupunki
Sunnuntailento
Lähtöpäivät 2016
Norwegian Air
Helsinki 1.5.-16.10. (viim. paluu 23.10.)
Lähtökaupunki
Perjantailento
Lähtöpäivät kevät 2016
Jet Time
Pori 8.4.
Jyväskylä 15.4.
Vaasa 22.4.
Kuopio 29.4.
Joensuu 6.5.
Lähtökaupunki
Lauantailento
Lähtöpäivät syksy 2016
Primera Air
Kuopio 17.9.
Rovaniemi 24.9.
Jyväskylä 1.10.
Pori 8.10.
Joensuu 15.10.
Kokkola 22.10.

Retket

Tervetuloa mukaan nauttimaan Kreetan jylhänkauniista maisemista!

Retkemme suuntautuu Haniasta itään ja etelään, pienten maalaiskylien läpi ja vuoriston yli saaren etelärannikolle. Upeat maisemat päivän aikana kääntävät esiin Kreetan saaren monet kasvot ja retkeilijät saavat kattavan tietopaketin tästä Kreikan suurimmasta saaresta sekä kreetalaisesta elämänmenosta.

Ensimmäinen pysähdyksemme on Imbroksen kylässä, jossa aikaa käydä kahvilla kylän kafeniossa, ehkä maistaa sfakialaisia pannukakkuja (paikallinen erikoisuus, misithra-juustolla hyvin ohuesti täytetty lettunen, nautitaan hunajan kera) tai vain nauttia raikkaasta vuoristo ilmasta kylässä, josta alkaa
Kreetan etelä-rannikolle asti vuoriston halkaiseva Imbroksen rotko. Ajelemme eteenpäin Imbroksen rotkoa myötäillen ja etelärannikolle laskeutuessamme maisemat ovat huikaisevat!

Kafeniossa käytettävää sanastoa: kokeile ihmeessä vahvaa kreikkalaista kahvia ”elleniko” tai kylmää jääkahvia ”frappe”.

sketto = ilman sokeria, metrio = sokerilla, gliko = erittäin makea, horis gala = ilman maitoa, me gala = maidolla. Huomaa, että ”elleniko” tarjoillaan aina ilman maitoa

Jatkamme Kreetan etelärannikkoa itään kohti Plakiasta, jossa aikaa käydä lounaalla. Plakiaksessa on hyvä uimaranta eli auringonotto ja Libyan mereen pulahdus ovat myös vaihtoehtoja tässä vaiheessa päivää. Tauon jälkeen suuntaamme kohti Prevelin luostaria. Tämä yksi Kreetan kauneimmista luostareista on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, paitsi hengellisten arvojen ja sen kauneuden vuoksi mutta myös pitkän ja jännittävän historian vuoksi. Kannattaa vierailla paitsi luostarin kirkossa myös sen pienessä museossa (jossa mahdollisuus ostaa ikoneita ja pieniä matkamuistoja).

Luostariin on aikuisilta 2,5 € sisäänpääsymaksu, jonka luostarissa vierailevat maksavat sisäänkäynnillä. Alle 12-vuotiailta lapsilta ei sisäänpääsymaksua veloiteta ja 12-18-vuotiaille on 1,25 € sisäänpääsymaksu. Huomio! Mikäli vierailette luostarissa pukeutukaa siihen sopivaan, polvet ja olkapäät, peittävään asuun. Ei avonaisia toppeja jne.

Luostarivierailun jälkeen jatkamme maalaistietä kohti saaren pohjoisrannikkoa ja päivän viimeinen pysähdys on pieni  Vrisses-niminen kylä, joka on tunnettu hyvästä jugurtistaan ja juustostaan. Täällä voi kylän kafeinoista ostaa vaikka pienen lautasen maalaisjugurttia hunajalla ja pähkinöillä höystettynä tai kupposen vahvaa kreikkalaista kahvia iltapäivää piristämään. Kylän keskustan suuret plataanipuut tarjoavat vilvoittavan varjon aurinkoisena päivänä.

Päivän aikana pysähdymme muutaman kerran myös valokuvauksen mittaisille tauoille valitsemillemme paikoille. Paluu retkeltä n. klo 17.30-18.

Hinta 42 €/aikuiset, 20 €/lapset alle 14 v. + luostariin on pieni pääsymaksu, jonka jokainen vierailija maksaa itse sisäänkäynnillä.

Retki ohjelmassa keväisin ja syksyisin - varattavissa jo Suomessa ennen matkaa.

Ajamme vuoristotietä maalaismaisemien läpi ja pidämme matkalla kahvin ja jäätelön mittaisen tauon. Elafonissin rannalla on aikaa uida ja nauttia puuterinpehmeän valkoisen hiekan ja turkoosin meren värittämistä maisemista tai kahlata pieneen Elafonissin saareen, josta löytyy lisää hienohiekkaisia poukamia auringonottoon.

Suosittelemme tätä retkeä snorklauksen harrastajille, Elafonissin alueen kirkkaat vedet tekevät siitä myös suositun snorklauskohteen! Paluumatkalla pidämme tauon maalaiskylässä, jossa halukkailla on mahdollisuus nauttia lounasta kylän tavernassa.

Hinta 38 €/aikuiset, 19 €/lapset alle 14 v.

Retken voi varata Suomessa jo ennen matkaa. Retki järjestetään kesäkaudella.

Lähde lomallasi mukaan vaeltamaan Euroopan pisimmän rotkon läpi! Länsi-Kreetan Valkoisilla Vuorilla (Lefka Ori) sijaitsevan Samarian-rotkon pituus  on kokonaisuudessaan 18 km, josta vaellamme 16 km. Retkelle lähdetään auringon noustessa ja vaellus aloitetaan aamukahdeksan aikaan n. 1200 metrin korkeudesta. Puolen päivän aikaan ollaan jo rotkon kapeimmissa solissa. Kapeimmillaan rotko on muutaman metrin levyinen ja pystysuorat vuorenseinämät kohoavat satoja metrejä ylöspäin.

Jokainen kulkee vaelluksella omaa tahtiaan ja merenrantakylä Agia Roumeli saavutetaan yleensä noin klo 14 aikaan. Siellä voi nauttia lounasta jossain kylän tavernoista tai pulahtaa uimaan Libyan-meren aaltoihin. Paluumatka alkaa laivalla ja jatkuu bussilla Lefka Orin -vuoriston yli pohjoisrannikolle ja omalle hotellille. Paluu retkeltä noin klo 19. Vaellus vaatii vähintään hyvän peruskunnon, mutta huikeat maisemat palkitsevat vaeltajan! Suomesta on hyvä varata mukaan reppu ja vuoristovaellukseen sopivat kengät.

Samarian-retki on kansainvälinen retki ja tehdään toukokuun alusta noin lokakuun puoliväliin säästä riippuen. Hinta 34 €/ aikuiset, 17 €/ lapset 2-14-v. + laivalippu 9 € ja kansallispuiston sisäänpääsymaksu 5 €, jotka maksetaan kohdeoppaalle retkeä varatessa.

 

Lähde tutustumaan lomakaupunkiisi! Kierros Haniassa ja sen lähialueilla avaa ikkunan alueen nykypäivään ja historiaan. 

Vierailemme Akrotirin niemellä sijaitsevassa Agia Triadan -luostarissa, ja tutustumme siellä yhdessä yhteen Kreetan kauneimmista kirkoista. Ehdimme nauttia rauhallisesta aamupäivän tunnelmasta luostarissa ja tutustua sen historiaan luostarimuseossa. Agia Triadan luostari on tunnettu erinomaisesta viinistään, ja sitä löytyy muiden luostarin tuotteiden ohella viehättävästä pikku myymälästä.

Täältä jatkamme näköalapaikalle Venizelosten hautapuistoon, josta on upeat näkymät yli Hanian kaupungin. Puiston alueella sijaitsee myös pieni Pyhän Iliaksen kappeli. Hanian keskustassa piipahdamme kauppahallissa, tutustumme sen tuotteisiin ja jatkamme kävellen vanhankaupungin pittoreskeille kujille Venetsialaiseen satamaa unohtamatta.

Huom. Hanian keskustassa liikumme kävellen, joten laita mukavat kengät jalkaan. Paluu retkeltä n. klo 14.30–15.  Hinta 35 € /aikuiset,  17 €/lapset 3-12-v. Retki myynnissä 19.9.15 kohteessa paikan päällä, kysy lisätietoja oppaalta.

Jaa tämä sivu sähköpostitse