Hania

Hania

Auringonpaisteessa valkoisena hohtavan vuorijonon ja häkellyttävän sinisen meren välissä oleva Hania on vilkas ja värikäs yhdistelmä antiikkia ja nykypäivää. Hanian länsipuolella, hiekkarantojen äärellä sijaitsevista lomakylistä ehtii hetkessä kaupungin rientoihin.

Kesäkuuhun asti lumihuippuinen vuorijono Lefká Óri on häkellyttävä vastakohta Kreetan rehevälle luonnolle ja pitkille ihanille hiekkarannoille, jotka ovat hienoimmillaan Hanian kaupungin länsipuolella. Vuoriston katkaisevat vaikuttavat rotkot, joihin järjestetään patikkamatkoja. Kreeta, Välimeren eteläisin saari, onkin sopiva lomakohde yhtä lailla luonnosta, patikoinnista, rantaelämästä kuin kulttuurista kiinnostuneelle. 

Haniassa, jonka venetsialaiset valloittajat rakensivat antiikinaikaisen Kydonian kaupungin kiville, historia on voimakkaasti läsnä. Pääkadut jakavat kaupungin kahteen osaan: Rannikonpuoleinen vanhakaupunki on täynnä viehättäviä rakennuksia ja siellä on myös Unescon suojelema venetsialainen satama, jonka houkuttelevasti valaistuista tavernoista leijailee iltaisin ruokahalua herättäviä tuoksuja. Uusi kaupunginosa taas on nykyaikainen liikekeskus kauppoineen ja virastoineen. Kaupungin sydän, kauppahalli Agora, on todellinen runsaudensarvi kreetalaisherkkujen ystävälle.

Lue lisää kohdeoppaasta

Kartta

Lentotiedot

Alustavat lentoaikataulut 2016
Tarkista lähtöajat lentolipustasi!

Helsingistä / Norwegian Air
Sunnuntailento 1.5.–16.10.
(viimeinen paluu 23.10.)
Helsinki–Hania D8702 klo 06:05–10:00
Hania–Helsinki D8703 klo 10:45–14:30

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen lähtöä. Lentoaika n. 4 tuntia.

Lisää lentotietoa täällä 


Lennot maakuntakentiltä
Lähtöpäivät ja -kaupungit alla.

Syksy 2016 lauantailento

Lentoyhtiö Primera Air
Suomi–Hania 6F 293 klo 06:50–11:50
Hania–Suomi 6F 294 klo 12:50–17:50

Huom! Lähtö- ja paluuajat vaihtelevat paikkakunnittain. Aikataulut suuntaa-antavia. Ajat ovat paikallisaikoja. Kreikassa on sama kellonaika kuin Suomessa. Tarkista lähtöajat lentolipustasi!

Mikäli lentoaikataulu muuttuu varauksenne jälkeen, Lomamatkat toimittaa uuden lentolipun.

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen koneen lähtöä.
Lentoaika Helsingistä noin 4 tuntia.


Lisämaksusta

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (hinta etukäteen varattuna).
Matka lentoasemalta Hanian hotelleihin kestää noin 30–45 min, Rethymnonin hotelleihin noin 1 tunti 15 minuuttia (noin 65 km) ja Panormon hotelleihin noin 1 tunti 30 minuuttia.

Ateriat Primera Airin ja Jet Timen lennoille 13 € /suunta
Lämmin ateria 13 € /aikuinen /suunta ja 7 € /2–11-vuotias /suunta.

Lähtökaupunki
Sunnuntailento
Lähtöpäivät kesä 2016
Norwegian Air
Helsinki 1.5.-16.10. (viim. paluu 23.10.)
Lähtökaupunki
Lauantailento
Lähtöpäivät syksy 2016
Primera Air
Kuopio 17.9.
Rovaniemi 24.9.
Jyväskylä 1.10.
Pori 8.10.
Joensuu 15.10.
Kokkola 22.10.

Retket

Tervetuloa mukaan nauttimaan Kreetan jylhänkauniista maisemista!

Retkemme suuntautuu Haniasta itään ja etelään, pienten maalaiskylien läpi ja vuoriston yli saaren etelärannikolle. Upeat maisemat päivän aikana kääntävät esiin Kreetan saaren monet kasvot ja retkeilijät saavat kattavan tietopaketin tästä Kreikan suurimmasta saaresta sekä kreetalaisesta elämänmenosta.

Ensimmäinen pysähdyksemme on Imbroksen kylässä, jossa on aikaa käydä kahvilla kylän kafenionissa ja nauttia raikkaasta vuoristoilmasta. Samalla voi maistaa sfakialaisia pannukakkuja: paikallinen erikoisuus, misithrajuustolla hyvin ohuesti täytetty lettunen, joka nautitaan hunajan kera. Kylästä alkaa Kreetan etelärannikolle asti ulottuva, vuoriston halkaiseva Imbroksen rotko. Ajelemme eteenpäin rotkoa myötäillen ja rannikolle laskeutuessamme saamme nauttia huikaisevista maisemista.

Jatkamme Kreetan etelärannikkoa itään kohti Plakiaksen kylää, jossa on aikaa käydä lounaalla ja vielä vaikka pulahtaa Libyanmereen. Tauon jälkeen suuntaamme kohti kaunista Prevelin luostaria, jolla on pitkä ja jännittävä historia. Kannattaa vierailla paitsi luostarin kirkossa myös sen pienessä museossa, josta voi ostaa matkamuistoksi vaikka ikonin.

Luostarivierailun jälkeen jatkamme maalaistietä kohti saaren pohjoisrannikkoa ja päivän viimeinen pysähdys on pieni Vrisses-niminen kylä, joka on tunnettu hyvästä jugurtistaan ja juustostaan. Kafenionista ehtii ostaa vaikka pienen lautasen maalaisjugurttia hunajalla ja pähkinöillä höystettynä tai kupposen vahvaa kreikkalaista kahvia iltapäivää piristämään. Kylän keskustan suuret plataanipuut tarjoavat vilvoittavan varjon aurinkoisena päivänä.

Päivän aikana pysähdymme muutaman kerran myös valokuvauksen mittaisille tauoille valitsemillemme paikoille. Paluu retkeltä noin klo 17.30-18.

Hinta 42 €/aikuiset, 21 €/lapset + luostariin on pieni pääsymaksu, jonka jokainen vierailija maksaa itse sisäänkäynnillä.

Retki on ohjelmassa keväisin ja syksyisin  varattavissa jo Suomessa ennen matkaa.

Ajamme vuoristotietä maalaismaisemien läpi ja pidämme matkalla kahvin ja jäätelön mittaisen tauon. Elafonissin rannalla on aikaa uida ja nauttia puuterinpehmeän valkoisen hiekan ja turkoosin meren värittämistä maisemista tai kahlata pieneen Elafonissin saareen, josta löytyy lisää hienohiekkaisia poukamia auringonottoon. Elafonissin alueen kirkkaat vedet sopivat hyvin myös snorklaajille!

Paluumatkalla pidämme tauon maalaiskylässä, jossa halukkailla on mahdollisuus nauttia lounasta kylän tavernassa.

Hinta 39 €/aikuiset, 20 €/lapset.

Retken voi varata Suomessa jo ennen matkaa. Retki järjestetään kesäkaudella.

Lähde lomallasi vaeltamaan Euroopan pisimmän rotkon läpi! Länsi-Kreetan Valkoisilla Vuorilla (Lefka Ori) sijaitsevan Samarian-rotkon pituus on kokonaisuudessaan 18 km, josta vaellusta 16 km. Retkelle lähdetään auringon noustessa ja vaellus aloitetaan aamukahdeksan aikaan noin 1200 metrin korkeudesta. Puolen päivän aikaan saavutetaan rotkon kapeimmat solat. Kapeimmillaan rotko on muutaman metrin levyinen ja pystysuorat vuorenseinämät kohoavat satoja metrejä ylöspäin.

Jokainen kulkee vaelluksella omaa tahtiaan ja merenrantakylä Agia Roumeli saavutetaan yleensä noin klo 14 aikaan. Siellä voi nauttia lounasta jossain kylän tavernoista tai pulahtaa uimaan Libyanmeren aaltoihin. Paluumatka alkaa laivalla ja jatkuu bussilla Lefka Orin -vuoriston yli pohjoisrannikolle ja omalle hotellille. Paluu retkeltä noin klo 19. Vaellus vaatii vähintään hyvän peruskunnon, mutta huikeat maisemat palkitsevat vaeltajan! Suomesta on hyvä varata mukaan reppu ja vuoristovaellukseen sopivat kengät.

Samarian-retki on kansainvälinen retki ja tehdään toukokuun alusta noin lokakuun puoliväliin säästä riippuen. Kysy lisätietoja oppaaltamme!

Kierros Haniassa ja sen lähialueilla avaa ikkunan alueen nykypäivään ja historiaan. 

Vierailemme Akrotirin niemellä sijaitsevassa Agia Triadan -luostarissa, ja tutustumme siellä yhdessä yhteen Kreetan kauneimmista kirkoista. Ehdimme nauttia rauhallisesta aamupäivän tunnelmasta luostarissa ja tutustua sen historiaan luostarimuseossa. Agia Triadan luostari on tunnettu erinomaisesta viinistään, ja sitä löytyy muiden luostarin tuotteiden ohella viehättävästä pikku myymälästä.

Täältä jatkamme näköalapaikalle Venizelosten hautapuistoon, josta on upeat näkymät yli Hanian kaupungin. Puiston alueella sijaitsee myös pieni Pyhän Iliaksen kappeli. Hanian keskustassa piipahdamme kauppahallissa, tutustumme sen tuotteisiin ja jatkamme kävellen vanhankaupungin pittoreskeille kujille Venetsialaiseen satamaa unohtamatta.

Hanian keskustassa liikumme kävellen, joten laita mukavat kengät jalkaan. Paluu retkeltä hotelleihin noin klo 14.30–15. Retki on myynnissä keväällä ja syksyllä. Hinta 36 €/aikuinen ja 17 € /lapsi. Retki varataan ja maksetaan kohteessa.

Jaa tämä sivu sähköpostitse