Havannan helmet ja risteily Karibialla

0
Takaisin

Huoneet & hinnat

 • Matkustajat
   
Peru Lähtöpaikka
Lähtö
 
 • Helsinki, lentoasema
Peru Lähtöpäivä
Valitse lähtöpäivä
Keskihinta kuukausittain
Peru Matkustajat
Valitse matkustajien määrä
 • Lasten iät:

Havannan helmet ja Karibian risteily

Risteilyreittimme vie Kuuban pääkaupungin Havannan kapeilta kaduilta Karibian Helmeksikin kutsutulle Jamaikalle ja edelleen Caymansaarten kuvankauniin rannikon kautta muinaisten mayojen jalanjäljille Meksikoon. Matkan aluksi tutustumme Karibian alueen suurimpaan kaupunkiin Havannaan ja sen jälkeen risteilemme Kuuban eteläpuolella sijaitsevalle Karibianmerelle. Laivalla nautit täysihoidosta, hyvästä palvelusta ja monipuolisesta ohjelmasta. Karibialla kaikki mitä olet nähnyt postikorteissa, on todella totta – kristallinkirkkaat vedet, palmujen reunustamat valkoiset hiekkarannat ja upea vedenalainen maailma. Matkan lopuksi rentoudumme pari päivää Kuuban pohjoisrannikolla sijaitsevassa Jibacoassa, tasokkaassa täyden palvelun rantahotellissa. Täydellisen lomakokemuksen kaikki ainekset! 

Risteilyalus MSC Opera (7 yötä) – Jibacoa (4 yötä) 

Omaa aikaa matkalla: Jibacoa, päivät 9.-11. 

Lähtöpäivät:
 18.3.2017 (paluu 29.-30.3.) 

Kesto:
 11 yötä

Matkan hinta alk. 2749 €

Kiertomatkan kohokohdat

Dunn's River Falls -vesiputoukset Jamaikalla

Hankkimalla lisämaksullisen retkipaketin, pääset ihastelemaan Dunn's River Falls vesiputouksia. Putouksilla elämyksiä etsivät voivat kiivetä ketjussa kokeneiden oppaiden johdolla vesiputousten lomassa ylös ja nauttia matkalla sekä veden rauhoittavasta että hierovasta vaikutuksesta sen ryöpytessä yli luonnon luomien kiviportaiden kohti merta. Ne, jotka eivät halua kastella itseään, voivat ihailla putouksia niiden viereen rakennetuilta rappusilta ja näköalapaikoilta tai rentoutua rannalla putousten alapuolella. 

Caymansaaret

Rantaudumme Caymansaarten suurimmalle saarelle Grand Caymanille, saariryhmän pääkaupunkiin George Towniin. 

Jibacoa

Vietä rantalomaa Jibacoan merenrantakylässä! Matkan loppupäivät saamme nauttia tasokkaan hotellin suuresta vehreästä puutarhasta, allasalueesta, valkohiekkaisesta rannasta ja All inclusive -palvelusta.

Tulum, Meksiko

Meksikon Tulum on maan maya-ajalta peräisin oleva laaja arkeologinen alue. Tulum oli maya-intinaanien ainut rannikolle rakentama kaupunki ja sen korkeimmalta kohdalta on henkeäsalpaavat näkymät sinisenä kimaltavalle Karibianmerelle. Tämän päivän Tulum temppeleineen ja mystisine hieroglyfeineen avaa ikiaikaisen maya-kulttuurin saloja. 

Matkaohjelma

1. päivä: Helsinki–Havanna

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Lento Amsterdamin kautta Havannaan, koneenvaihto Amsterdamissa. Kuljetus satamassa odottavaan risteilylaiva MSC Operaan ja majoittuminen hytteihin. Edessämme odottaa joukko hienoja kokemuksia kauniilla Karibialla ja täysihoito koko risteilyn ajan. 

2. päivä: Havanna (kaupunkikierros)

Päivän aluksi hyppäämme 1950-luvun jenkkirautojen kyytiin ja tutustumme tunnin verran Suur-Havannan alueeseen. Näemme Malecón-rantakadun vilinän ja pysähdymme valtavalla Vallankumousaukiolla, joka muistetaan etenkin Fidel Castron mammuttipuheista ja jossa myös nykyinen presidentti pitää mm. uudenvuoden puheensa. Pistäydymme myös Havannan keuhkoiksi kutsutulla metsäalueella, joka on kuin virkistävä keidas vilkkaassa miljoonakaupungissa. Autoajelun jälkeen teemme kävelykierroksen historiallisissa kortteleissa, jossa on aistittavissa menneen espanjalaisen suurvallan parhaat ajat. Havanna perustettiin vuonna 1515 ja vuodesta 1982 La Havana Vieja eli vanha kaupunginosa on ollut Unescon maailmanperintökohde. Katsastamme keskustan tärkeimmät kadut, aukiot ja rakennukset; kaunista katedraaliaukiota hallitsee Kolumbuksen katedraali 1700-luvulta ja Aseiden aukion reunalla on mm. vanha kuvernöörinpalatsi. 

3. päivä: Havanna (Hemingwayn jalanjäljillä)

Yhdysvaltalainen Nobel-kirjailija Ernest Hemingway vietti Kuubassa noin kaksikymmentä vuotta ja tänään seuraamme hänen jalanjälkiään. Ajamme aluksi Havannan keskustasta noin 15 kilometrin päähän Hemingwayn kotimuseoon Finca Vigiaan, jossa hän kirjoitti osan novelleistaan. Museossa on nähtävillä mm. kirjasto, baari, metsästysmuistoja ja henkilökohtaisia tavaroita sekä El Pilar -vene, jota hän käytti kalastusretkillään. Veneretkilleen hän lähti läheisestä Cojimarin kalastajakylästä, jonka maisemat ja ihmiset innostivat Hemingwayn kirjoittamaan palkitun kirjansa “Vanhus ja meri”.  Kävelemme paikallisten kalastajien toimesta pystytetylle Hemingwayn patsaalle ja Las Terrazas -ravintolaan, joka oli kirjailijan kantapaikka kylässä. Cojimarista palaamme Havannan vanhaankaupunkiin ja käymme Ambos Mundos -hotellin huoneessa numero 511, jossa Hemingway asui 1930-luvulla. Lopuksi nautimme Hemingwayn rommipohjaiset suosikkidrinkit kirjailijan kantakapakoissa: El Floriditassa jääkylmän daiquirin ja La Bodeguitassa raikkaanviileän, mintulla maustetun mojiton. Palaamme laivalle, joka lähtee Havannasta kohti Kuuban eteläpuolella sijaitsevaa Jamaikaa klo 18:00.

4. päivä: merellä

Vietämme päivän laivalla rentoutuen ja nauttien hurmaavista merimaisemista ja laivan hyvästä palvelusta. Voit vetäytyä ulkokannen uima-altaille aurinkoon tai hyvän kirjan pariin, tai osallistua liikunnallisiin aktiviteetteihin. Laivan kylpylästä voi varata hemmotteluhetkiä ja aika kuluu mukavasti myös baareissa ja ravintoloissa – viihdettä ja tanssia unohtamatta! 

5. päivä: Jamaika

Rantaudumme aamulla Jamaikan rehevän vehreälle pohjoisrannikolle. Pysähdyspaikkamme on Montego Bay (klo 09:00–20:00). Karibianmeren helmeksikin kutsuttu Jamaika tunnetaan reggaen rytmeistä ja rastafari-kulttuurista, mutta saari tarjoaa toki paljon muutakin kuten upeita maisemia ja historiallisia nähtävyyksiä. Montego Bay on Jamaikan suurimpia kaupunkeja ja niinikään suosittu matkailukohde. Päivän aikana ehdit tutustua ympäristöön tai osallistua lisämaksulliselle retkelle, joka suuntautuu Jamaikan suosituimmalle nähtävyydelle.  

6. päivä: Caymansaaret

Rantaudumme Caymansaarten suurimmalle saarelle Grand Caymanille, saariryhmän pääkaupunkiin George Towniin aamulla klo 09:00. Caymansaaret on kolmen korallisaaren muodostama Britannian merentakainen alue läntisellä Karibianmerellä. Saaret löysi Kristoffer Kolumbus vuonna 1503, 1600-luvun loppupuolella ne siirtyivät Espanjalta Englannille, 1800-luvulla Britannian parlamentti liitti saaret Jamaikan alaisuuteen, mutta Jamaikan itsenäistyttyä vuonna 1962 Caymansaaret päätti jäädä brittihallinnon suoraan alaisuuteen kruununsiirtomaana. Grand Cayman tunnetaan paitsi veroparatiisina, myös kaikkien Karibian kohteiden kruununjalokivenä. George Townin ”Seven Mile Beach” on tunnettu yhtenä maailman parhaista uimarannoista. Voit katsella kaupunkia omin päin tai tutustua länsirannikkoon laajemmin lisämaksullisella retkellä. Laiva lähtee kohti Meksikoa klo 15:00. 

7. päivä: Meksiko 

Klo 10:00 saavumme Cozumeliin, Meksikon suurimmalle saarelle, joka on vain noin 20 kilometrin päässä Karibianmeren ja Meksikonlahden erottavalta Jukatanin niemimaalta. Saari on noin 45 kilometriä pitkä ja 16 kilometriä leveä ja se tunnetaan kristallinkirkkaista vesistään ja vastustamattoman valkoisista hiekkarannoistaan. Päivää voi viettää saaren pääkaupungissa San Miguelissa tai hakeutua yhteen saaren suosituimmista paikoista, Chankanaab-rantapuistoon. Puistossa voit ottaa aurinkoa, käyskennellä kauniissa kasvipuutarhassa tai vaikka uida delfiinien kanssa. Puistossa voit myös snorklailla ja sukellella tutustuen värikkääseen vedenalaiseen maailmaan, upea koralliriutta ja runsas trooppinen kalakanta tarjoavat monenlaisia elämyksiä. Historiasta kiinnostuneet voivat lähteä lisämaksulliselle retkelle tutustumaan muinaiseen maya-kulttuuriin. Retkeltä palataan suoraan risteilylaivalle, joka lähtee Cozumelista kohti Kuubaa klo 18:00.

8. päivä: Havanna–Jibacoa

Risteilymme päättyy iltapäivällä Havannaan, josta jatkamme bussilla noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan pieneen Jibacoan merenrantakylään. Matkan loppupäivät saamme nauttia tasokkaan hotellin suuresta vehreästä puutarhasta, allasalueesta, valkohiekkaisesta rannasta ja All inclusive -palvelusta. Aamiainen, lounas ja illallinen tarjotaan buffetpöydistä ja sen lisäksi voit nauttia välipaloja ja juomia mielesi mukaan.  

9.–11. päivä: Jibacoa

Päivät aikaa laiskotella ja sulatella viikon aikana kertyneitä elämyksiä. Paikallaan ei toki ole pakko pysyä, sillä hotelli tarjoaa aktiviteetteja niin maalla kuin merellä.  

12.–13. päivä: lähtö Jibacoasta, saapuminen Helsinkiin

Kuljetus Jibacoasta Havannan lentoasemalle. Lento Atlantin yli Amsterdamiin, jossa aamulla koneenvaihto. Jatkolento Helsinkiin, jonne laskeutuminen iltapäivällä.

 

Hotellit ja majoitukset (sitoumuksetta):

Risteilyalus MSC Opera: https://www.msccruises.com/en-gl/Cruise-Ships/MSC-Opera.aspx

MSC Opera on Lirica-laivaluokan alus, joka aloitti liikennöinnin vuonna 2004. Se on edellisen kerran uusittu vuonna 2015. MSC Operalta löydät kaikkea, mitä hyvä hotellikin tarjoaa: tasokkaita ravintoloita, hyvät urheilumahdollisuudet, mukavat hytit sekä kaikenlaista viihdettä. Tunnelma laivalla on rento. Kahtena iltana viikossa hieman muodollisempi pukeutuminen on suotavaa. Tutustu yllä olevan linkin kautta Life on Board -osiossa hytteihin, ravintoloihin, viihteeseen, urheilumahdollisuuksiin, ostospaikkoihin, sekä hyvinvointi ja spa-palveluihin. 

Hytit: Sekä ikkunalliset (outside) että ikkunattomat (inside) hytit on kalustettu mukavasti ja varusteltu kylpyhuoneella, minibaarilla, tallelokerolla, televisiolla sekä hiustenkuivaajalla. Hyteissä on myös WiFi (maksullinen). Kooltaan ne ovat noin 13m2 joten tilaa riittää myös matkatavaroille. 

Ruokailu: Voit nauttia aamiaisen ja lounaan yhdessä buffetravintoloista. Italialaisen laivayhtiön vaikutus näkyy ruokavaihtoehdoissa – tarjolla on esimerkiksi salaattia ja pastaa sekä parhaaksi merellä saatavaksi palkittua pitsaa. Illallinen on pääravintolassa, jossa on kaksi eri kattausaikaa. Kaiken kaikkiaan ateriat laivalla ovat hyviä ja maukkaita. Myynnissä on myös kaksi erilaista All inclusive -juomapakettia, lisätiedot varaussivulta.

Viihde, urheilu ja hyvinvointi: MSC Operalla on useita tapoja viettää aikaa. Alukselta löytyy suuri kuntosali, sauna ja höyrysauna. Tarjolla on suuri valikoima hierontoja ja muita hoitoja. Aluksella on uima-allasalue ja porealtaita. Illalla nautitaan livemusiikista tai tanssitaan yökerhossa. Lisäksi aluksella on kasino, useita baareja sekä suuri teatteri, jossa esitetään Broadway -tyylisiä esityksiä. 

Risteilyohjelma: Asiakkaille toimitetaan hyttiin seuraavan päivän risteilyohjelma aina edellisenä iltana. Siinä kerrotaan seuraavasta tulosatamasta, säästä, aluksen koko seuraavan päivän ohjelma sekä kaikki tarpeelliset aikataulut. Kaikki ohjelma laivalla on englanninkielistä.   

Retket: Havannan retket sisältyvät matkan hintaan. Jamaikalla, Caymansaarilla ja Meksikossa on mahdollisuus osallistua lisämaksusta varustamon järjestämille englanninkielisille retkille. Voit ostaa retkiä etukäteen varustamon sivulta https://www.msccruises.com/en-gl/Already-Booked/Excursions.aspx tai varata retkipaketin kauttamme. Retkiä myydään myös laivalla, mutta osa retkistä voi olla jo täynnä. 

 

Lisämaksullinen retkipaketti Jamaika, Caymansaaret ja Meksiko: 210 €

Ostamalla retkipaketin etukäteen varmistat, että retkellä on mukana myös matkanjohtajamme. Pakettiin kuuluvat seuraavat retket: 

1. Jamaika: Dunn's River Falls Noin 55 metriä korkea ja 180 metriä leveä terassimainen vesiputousalue sijaitsee lähellä Ocho Riosia, Montego Baystä ajomatka kestää suuntaansa noin 1,5 tuntia. Putouksilla voivat elämyksiä etsivät kiivetä ketjussa kokeneiden oppaiden johdolla vesiputousten lomassa ylös ja nauttia matkalla sekä veden rauhoittavasta että hierovasta vaikutuksesta sen ryöpytessä yli luonnon luomien kiviportaiden kohti merta. Ne, jotka eivät halua kastella itseään, voivat ihailla putouksia niiden viereen rakennetuilta rappusilta ja näköalapaikoilta tai rentoutua rannalla putousten alapuolella. Aika kuluu mukavasti myös tutustuen ympäröivään kasvillisuuteen kuten suuriin saniaisiin, bambuihin, tuoksuviin inkiväärililjoihin, krootonpensaisiin, erilaisiin orkideoihin, palmulajeihin ja leipäpuihin. Retki päättyy maittavaan jamaikalaiseen buffetlounaaseen, minkä jälkeen paluu laivalle. 

2. Caymansaaret: Ajamme halki kaupungin ja sen pohjoispuolella sijaitsevan suositun hotellialueen aina saaren luoteiskärjessä sijaitsevalle kilpikonnatarhalle asti. Samalla näemme valkoisen puuterihiekan peittämän Seven Mile Beachin, joka vastaa täydellisesti mielikuvaamme paratiisirannasta. Matkan varrelle jää myös mm. kuvernöörin palatsi sekä viehättävää caymanilaista arkkitehtuuria edustava historiallinen rakennus. Kun Kolumbus rantautui 1500-luvun alussa Caymanille, hän antoi saarille nimeksi Las Tortugas eli Kilpikonnat, koska lähivedet suorastaan vilisivät kilpikonnia. Nyt asia on toinen ja saarelle on perustettu tarha uhanalaisen merikilpikonnan säilyttämiseksi – täällä kilpikonnat lisääntyvät ja kasvavat, kunnes ovat valmiita päästettäviksi villiin luontoon. Paluu George Towniin Hell-nimisen kaupungin kautta, joka on saanut nimensä erikoisista mustan kalkkikiven muodostamista rosoisista kallioseinämistä.  

3. Meksiko: Retki vie Cozumelista salmen yli mantereelle ja Tulumiin, joka on maan maya-ajalta peräisin oleva laaja arkeologinen alue. Tulum oli maya-intinaanien ainut rannikolle rakentama kaupunki ja sen korkeimmalta kohdalta on henkeäsalpaavat näkymät sinisenä kimaltavalle Karibianmerelle. Tämän päivän Tulum temppeleineen ja mystisine hieroglyfeineen avaa ikiaikaisen maya-kulttuurin saloja. 

 

Jibacoa: Memories Jibacoa ****+, www.memoriesresorts.com/en/resort/jibacoa.aspx

Memories Jibacoa on miellyttävän rauhallinen All inclusive -hotelli, joka majoittaa vain 16 vuotta täyttäneitä aikuisia. Hotelli koostuu useasta 3-kerroksisesta rakennuksesta, jota sijaitsevat isolla puutarhamaisella rantatontilla. Avara allasalue jää rakennusten keskelle. Juomia ja välipaloja on tarjolla vuorokauden ympäri. Aktiivisille mm. rantalentopallo, tenniskentät, pöytätennis, aerobic ja kuntosali. Monipuolisesti hotellin järjestämää kansainvälistä aktiviteetti- ja viihdeohjelmaa. Lisämaksusta Spa-palveluja kuten hierontaa sekä kampaamo- ja kauneuspalveluja. Maksullinen WiFi aulassa ja allasalueella. Huoneissa on puhelin, ilmastointi, teen- ja kahvinkeittomahdollisuus, hiustenkuivaaja, tallelokero ja parveke. 

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)

Menolento: KLM
KL1164 Helsinki klo 07:00 (la) – Amsterdam klo 08:50 (la)
KL0723 Amsterdam klo 10:30 (la) – Havanna klo 16:20 (la)

Paluulento: KLM
KL0724 Havanna klo 16:35 (ke) – Amsterdam klo 08:05 (to)
KL1167 Amsterdam klo 09:55 (to) – Helsinki klo 13:20 (to)

Kaikki ajat ovat paikallisaikoja. Tarkista aikataulu aina lentolipustasi! Aikaero Suomen talviaikaan on –7 tuntia (Kuuba). 

HUOM! Reittilentoliput ja lopulliset matkaohjeet toimitetaan lähtijöille noin 2 viikkoa ennen matkan alkamista.

Primeraholidays ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta. Majoitustiedot, lentoaikataulu ja matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmassa, jotka voivat johtua esim. luonnonolosuhteista, liikenteestä, paikallisista pyhäpäivistä, lakkotilanteista.

 

 

Hintatiedot

Matkan hintaan sisältyy:

 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaissa
 • Reittilennot turistiluokassa
 • majoitukset mainituissa tai vastaavan tasoisissa hotelleissa (risteilyalus MSC Opera – Jibacoa 4 yötä)
 • Täysihoitoateriat laivalla
 • All inclusive Jibacoan rantahotellissa 
 • Retket Havannassa matkaohjelman mukaan
 • Kuljetukset matkaohjelman mukaisesti, myös lentokenttäkuljetukset
 • Lentokenttävero Kuubasta poistuttaessa

Hintaan ei sisälly:

 • Turistikortti x 2, tarvitaan sekä Suomesta saavuttaessa että risteilyltä palattaessa
 • Palvelumaksu 9 € /yö MSC Operalla, maksetaan laivalla 
 • Juomarahat ja kantajamaksut 
 • Juomat laivalla *)
 • Ateriat ja juomat retkillä, mikä toisin ei ole mainittu
 • Retket ja aktiviteetit pysähdyspaikoissa

*) Juomia voi ostaa yksitellen, esimerkiksi lasi viiniä maksaa noin 8-9 euroa + 15 %:n palvelumaksu.

Etukäteen ostettavat juomapaketit:

Allegrissimo 182 €:
Rajoittamaton määrä sekä alkoholijuomia että alkoholittomia juomia, mm. laaja valikoima drinkkejä baarin listalta, viinejä laseittain, hanaolutta, virvoitusjuomia, hedelmämehuja ja kuumia juomia kuten erilaisia kahveja sekä ns. nouto-jäätelöannoksia.

Allegrissimo Premium 308 €:
Sisältää Allegrissimo-paketin lisäksi myös kalliimpia drinkkejä ja viinejä sekä samppanjaa, hanaoluen lisäksi pullotettuja oluita, erikoiskahveja, jäätelöä listalta sekä hytissä minibaarin antimet ja ruokia huonepalvelulistalta.

Lue lisää https://www.msccruises.com/en-gl/Already-Booked/Cruise-Upgrade/All-Inclusive-Packages.aspxHyvä tietää tästä matkasta

Passi ja viisumi
Suomen kansalaisilta vaaditaan Kuubaan turistikortti sekä passi, jonka tulee olla voimassa kuusi (6) kuukautta maahan saapumisesta. Lapsilla tulee olla oma passi. Suomalaiset eivät tarvitse varsinaista viisumia Kuubaan, mutta ennakolta on anottava maksullinen turistikortti, joka esitetään maahan saapuessa maahantuloviranomaisille. Turistikortti ei sisälly matkan hintaan. On tärkeää säilyttää turistikortti koko matkan ajan, sillä se on näytettävä viranomaisille myös maasta poistuttaessa. Huom! Matka Havannan helmet ja risteily Karibialla sisältää kaksi (2) maahantuloa Kuubaan, joten turistikortteja tulee anoa kaksi (2) / henkilö.

Voit hakea turistikorttia yhteistyökumppaniltamme Visumservice – Viisumipalvelut -yritykseltä, joka on viisumipalvelujen asiantuntija ja jolla on toimipiste Helsingin keskustassa. Varsinaisen turistikortin tilauksen voit tehdä aikaisintaan neljä (4) ja viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen matkalle lähtöä. Katso lisätietoa tästä 

Turistikortin voi hankkia itse myös Kuuban suurlähetystöstä Helsingissä. Lisätietoja: Kuuban suurlähetystö Fredrikinkatu 61, 3. kerros 00100 Helsinki Puhelin (09) 680 2022 Internet-sivut

Important information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself.

Matkustajatiedot lentoyhtiötä varten
Lentoyhtiö KLM tarvitsee Kuubaan matkustavien asiakkaiden syntymäajan sekä kaikki nimet niin kuin ne on passiin kirjoitettu. Ilmoitathan kyseiset asiat matkanjärjestäjälle viimeistään kuukausi ennen lähtöä.

Matkavakuutus
Kuuban viranomaiset edellyttävät, että matkustajalla on vähintään matkan ajan voimassa oleva matkavakuutus, joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut. Jos matkustajalla ei ole maahan tullessaan matkavakuutusta ja todistusta sen olemassaolosta, on kuubalainen matkavakuutus ostettava saapuessa Havannan lentokentältä (2 CUC/pv/hlö, yli 70-vuotiailta 4 CUC/pv/hlö, maksuvälineenä käyvät vain vaihdettavat pesot). Suosittelemme matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutuksen ottamista ennakkoon. Vakuutuksen saat täältä

Vaatetus 
Päivän keskilämpötila Kuubassa on noin +25, mutta iltaisin lämpötila laskee noin 15 asteeseen. Iltapäiväsadekuurot ovat myös mahdollisia. Mukaan kannattaa kesävaatteiden lisäksi pakata siis myös  hieman lämpimämpääkin vaatetusta. Pitkähihainen ja -lahkeinen vaate suojaa mukavasti myös hyttysiltä. Jalkineina mukavat sandaalit ovat sopivan vilpoiset. Kuuba on pukeutumisen suhteen rento maa, mutta joissakin hotellien ravintoloissa ja iltaravintoloissa tulisi olla siisti vaatetus, esimerkiksi miehillä pitkät housut.

Aurinkovoide, henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, kosteuspyyhkeet, hyttyskarkote sekä välikappale sähkölaitteisiin kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta. Näitä tuotteita voi olla vaikea saada paikan päällä.

Luottokortit ja valuutanvaihto
Kätevin matkavaluutta on euro, tarkista kuitenkin ennen matkaa tilanne lähimmästä valuutanvaihtopisteestä (esim. Forex, Money Exchange). Rahaa voi vaihtaa hotelleissa, lentoasemilla ja pankeissa. Valuuttaa vaihdettaessa kannattaa pyytää Kuuban vaihdettavia pesoja (peso convertible) myös pieninä seteleinä. Luottokorteilla maksaminen onnistuu vain hyvin harvoissa paikoissa. Visa- ja Visa Electronic -korteilla voi nostaa rahaa automaateista. MasterCardilla rahaa voi nostaa pankeista. Yhdysvaltalaisten pankkien myöntämät luottokortit eivät kelpaa Kuubassa. Suomalaisilla luottokorteilla, etenkin uudemmilla korteilla rahaa nostettaessa tai kortilla maksettaessa voi esiintyä ongelmia.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan.  
Yleisesti riittää, kun pyöristää laskun loppusumman seuraavaan tasasummaan. Hyvästä palvelusta voi maksaa n. 10 % verran loppusummasta juomarahaa eli tippiä. Jotkut ravintolat lisäävät laskun loppusummaan valmiiksi ”servicio 10 %”, jolloin ylimääräistä tippiä ei ole välttämätöntä jättää. Myös All inclusive -hotellien ravintoloissa on tapana antaa tippiä tarjoilijoille. Usein myös ravintolan muusikoille jätetään tippiä, peso on sopiva raha seurueelta. Tasokkaissa hotelleissa on yleensä portieeri, joka tuo laukut huoneeseen, tällöin on paikallaan antaa tippiä esim. 1 peso. Retkillä on hyvän tavan mukaista jättää tippiä kuljettajalle ja paikallis-oppaalle. Myös monissa retkikohteissa työskenteleville juomaraha on osa palkkaa ja kaikesta ylimääräisestä, kuten kuvien ottamisesta heidän kanssaan, juomarahan antaminen kuuluu asiaan. Lähtöpäivänä siivoojalle on kohteliasta jättää 10-15 CUC/viikko. Sen sijaan rahan antaminen esim. kadulla kerjääville lapsille voi aiheuttaa hankaluuksia lapselle, sillä kerjääminen on laissa kielletty. Pientä rahaa on kätevä olla aina mukana tippejä ajatellen. 

Sähköjännite
110 V. Tarvitaan välikappale eli adapteri, jossa on kaksi litteää piikkiä. Adapteri kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Joitain sähkölaitteita käyttääkseen tarvitaan sähkömuunnin (220 V -> 110 V). Tarvitessasi  erityislaitteita loman aikana, tarkista laitevalmistajalta, että laite kestää sähkömuunnoksen sekä epätasaisen sähkövirran.

Internet
Pääsy internetiin on edelleen Kuubassa rajoitettua. Sekä laajakaista- että WiFi-yhteydet toimivat yleensä hitaasti ja satunnaisesti. 3G-verkkoa ei ole. Suuremmissa hotelleissa  on useimmiten mahdollista käyttää WiFi-yhteyttä maksua vastaan.

Matkapuhelin
Tunnetuimmilla matkapuhelinoperaattoreilla on yhteistyökumppaneita Kuubassa. Suomalaisen matkapuhelinlinjan käyttö on kallista Kuubassa, tarkista hinta matkapuhelinoperaattoriltasi.

Muuta 
Suurikertoiminen aurinkovoide, aurinkolasit ja päähine ovat välttämättömät. Tarpeellinen määrä muistikortteja kameraan sekä paristot kannattaa ottaa koko matkan ajaksi mukaan Suomesta, sillä kaikkia merkkejä ei periltä saa. Rantakohteisiin on hyvä varata myös hyönteiskarkotetta. Kosteuspyyhkeitä ja toalettitarvikkeitakin on hyvä ottaa mukaan, koska kansainvälisten hotellien ulkopuolella toalettiolosuhteet ovat yleensä heikot.  

Kaikki ei Kuubassa aina toimi niin kuin kotona Suomessa. Kuubalaiset ottavat vieraat vastaan lämmöllä, mutta matkailija, joka odottaa kaikkien toiveidensa heti toteutuvan, voi turhautua. Kuubalaisten englannin kielen taidot vaihtelevat, ja joskus matkailijalle voi olla hyötyä ja iloa siitä, että hän osaa edes muutaman tervehdys- ja kohteliaisuusfraasin verran espanjaa.

Matkaehdot

Tämä on valmismatka, jonka vastuullinen matkanjärjestäjä on Primera Holidays – Matkavekka & Lomamatkat.

Matkalla noudatetaan yleisten valmismatkaehtojen lisäksi  Matkavekka ja Lomamatkat erityisehtoja.

Takaisin

Huoneet & hinnat

 • Matkustajat
   
Peru Lähtöpaikka
Lähtö
 
 • Helsinki, lentoasema
Peru Lähtöpäivä
Valitse lähtöpäivä
Keskihinta kuukausittain
Peru Matkustajat
Valitse matkustajien määrä
 • Lasten iät:

Asiakastyytyväisyys kiertomatkoillamme

Korkea asiakastyytyväisyys on meille tärkeä asia, haluammehan että kaikki lomajärjestelyt sujuvat kuten niiden pitääkin. Olemme mitanneet asiakastyytyväisyyttämme jo useamman vuoden ajan ja saatujen vastausten perusteella olemme pyrkineet kehittämään tuotteitamme ja palveluitamme entistä paremmiksi. 

Asiakastyytyväisyyskyselymme tulokset kysymykseen "Suosittelisitko matkaa ystävillesi?":

1 Olen jo suositellut = 46,60 %
2 Suosittelisin lämpimästi = 41,85 %
3 Suosittelisin tietyin ehdoin/varauksin = 8,55 %
4 En todennäiköisesti suosittelisi = 2,05 %
5 Ehdottomasti en suosittelisi = 0,95 %

Suosittelisin vähintään tietyin ehdoin/varauksin, tai olen jo suositellut: 97 %

Jaa tämä sivu sähköpostitse