Kreikka / Kreeta

Kreeta

Kreeta on kuin pienoismanner, joka tarjoaa monenlaista maisemaa korkeista vuoristoista ja syvistä rotkoista viljaviin tasankoihin ja pohjoisrannikon loiviin hiekkarantoihin. Korkeimmat kohdat sijaitsevat saaren länsi- ja keskiosissa, joissa pitkälle kevääseen voi ihastella taivasta vasten piirtyviä lumihuippuja. Kreetalla maa ja meri käyvät dialogia, kuten saarella syntynyt kreikkalaisen runouden nobelisti Elitis kirjoittaa.

Kreetalla on pitkä, kunniakas ja myrskyisä historia. Jo noin vuosina 2600–1400 eKr. saarella kukoisti Euroopan ensimmäinen merkittävä korkeakulttuuri, minolaisuus. Sijaintinsa ja laivastonsa ansiosta minolaiset kävivät vilkasta kauppaa silloisten Lähi-idän kansojen ja egyptiläisten kanssa. Sittemmin kulttuurivaikutteet siirtyivät nyky-Euroopan mantereelle valloittajien myötä. Homeros kirjoittaa Odysseiassa Kreetasta näin: “Kreeta on saari keskellä viinintummaa merta, kaunis ja vauras maa, jota aallot joka puolelta huuhtelevat. Siellä asuu ihmisiä määrättömästi yhdeksässäkymmenessä kaupungissa. Yksi näistä on Knossos, suuri kaupunki, jota aikanaan hallitsi Minos.” Maanosamme on nimetty Kreikan mytologiassa esiintyvän, Kreetalle rantautuneen ja kuningas Minoksen äidiksi tulleen Europa-neidon mukaan.

Kreetalta ovat ponnistaneet maailmanlaajuiseen tietoisuuteen mm. seuraavat kulttuurihenkilöt: kirjailija, runoilija ja filosofi Nikos Kazanzakis, Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Odisseas Elitis sekä taidemaalari, kuvanveistäjä ja arkkitehti Dominicos Theotokopoulos, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä El Greco. Myös säveltäjä Mikis Theodorakiksen sukujuuret ovat Kreetalla. Saarta on tehnyt tunnetuksi myös Anthony Quinnin tähdittämä kolmen Oscarin draamaelokuva, joka perustuu Kazanzakiksen tekstiin ja jonka musiikista vastasi Theodorakis. Suuriin kreetalaisiin voidaan lukea myös Eleftherios Venizelos, joka toimi 1900-luvun alussa useaan otteeseen Kreikan pääministerinä; hän vaikutti mm. siihen, että Kreeta liitettiin osaksi Kreikkaa vuonna 1913.

Euroopan pisimpiin rotkoihin lukeutuva Samaria on monen Kreetan-matkaajan kohde. Muitakin vaellukseen sopivia rotkoja Länsi-Kreetalla on, mm. noin kahdeksan kilometrin mittainen Imbros. Saaren uusimpiin harrastus-mahdollisuuksiin kuuluu golf, kenttä sijaitsee Iraklionista itään, Hersonissoksen liepeillä. 

Autonvuokrausta kannattaa ehdottomasti harkita, joskin bussiyhteydet suurimpien keskusten välillä ovat hyvät. Autolla pääsee eri puolille saarta, vuoristoon, hiljaisiin luostareihin, syrjäisille rannoille, historiallisiin kohteisiin, viehättäviin kyliin ja kaupunkeihin.

Saaren suurimmat kaupungit pohjoisrannikolla lännestä itään ovat Hania, Rethymnon, Iraklion ja Sitia, etelärannikon ainut kaupunki on Ierapetra. Pääkaupunki on ilmapiiriltään elämäniloinen Iraklion, jonka tärkein nähtävyys on arkeologinen museo ainutlaatuisine minolaiskokoelmineen. Osa vanhasta kaupunginmuurista on jäljellä ja sen päälle voi kiivetä vaikkapa Kazanzakiksen hautaa katsomaan.

Iraklionin lähellä on Knossos, saaren päänähtävyys historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Monet käyvät myös etelämpänä sijaitsevan minolaisaikaisen Festoksen raunioilla, jota ei ole entistetty kuten Knossos. Samalla voi piipahtaa katsomassa paikkaa, jonne Paavalin käskystä Pyhä Titus perusti saaren ensimmäisen kristillisen seurakunnan. Monia muitakin historiaan liittyviä muistomerkkejä löytyy, liikuitpa missä päin saarta tahansa.

Kreeta on vain noin 300 kilometrin päässä Afrikasta ja sen etelärannikkoa huuhtovat Libyanmeren aallot. Etelärannikko on pääasiassa jyrkkää rantakalliota, jota aikoinaan suosivat matkailijoista vain hipit. Rantalomakohteet rakentuivat ensisijaisesti saaren pohjoisrannikon loiville rannoille, isompien keskusten lähelle. Nykyään myös monet kauniit pikkukylät Libyanmeren rannalla elävät matkailusta.

 

Lähtöjä
Tam Hel Maa Huh
Tou Kes Hei Elo
Syy Lok Mar Jou

Kreetan kohteet

Hania Hania

Auringonpaisteessa valkoisena hohtavan vuorijonon ja häkellyttävän sinisen meren välissä oleva Hania ... Lue lisää
Panormo

Panormo sijaitsee Kreetan pohjoisrannalla n. 20 km itään Rethymnonista. Se on idyllinen, kaunis j ... Lue lisää
Rethymnon Rethymnon

Rethymnon on aito kreetalainen pikkukaupunki, joka on viehättävä sekoitus uutta ja vanhaa. Aivan k ... Lue lisää

Kreetan hotellit

Hania

Cretan Dream Royal
Alk. 929 ,- VARAA n. 200 m n. 50 m
Huoneistohotelli Porto Platanias Village
Alk. 959 ,- VARAA 0 m n. 300 m
Huoneistohotelli Toxo
Alk. 769 ,- VARAA n. 500 m n. 350 m
Hotelli/huoneistot Sirios Village
Alk. 819 ,- VARAA n. 4 km n. 500 m
Huoneistohotelli Zeus Village
Alk. 679 ,- VARAA n. 4 km n. 700 m -
Huoneistohotelli Omega Platanias
Alk. 659 ,- VARAA n. 450 m n. 250 m - -
Huoneistohotelli Helios
Alk. 729 ,- VARAA n. 4 km n. 400 m - -
Huoneistohotelli Maleme Mare
Alk. 839 ,- VARAA n. 150 m n. 50 m -
Hotelli Marina Sands
Alk. 739 ,- VARAA n. 1 km rannalla - -
Huoneistohotelli Pella Steve I
Alk. 629 ,- VARAA n. 4 km n. 300 m - -

Panormo

Club Marine Palace
Alk. 1019 ,- VARAA n. 25 km Rannalla

Rethymnon

Hotelli Grecotel White Palace
Alk. 1009 ,- VARAA n. 8 km n. 50 m
Hotelli Solimar Dias
Alk. 879 ,- VARAA n. 7 km n. 100 m
Huoneistohotelli Litsa's Beach
Alk. 779 ,- VARAA 1,1 km 100 m
Huoneistohotelli Olympic Suites
Alk. 739 ,- VARAA n. 2 km n. 30 m -
Huoneistohotelli Bay
Alk. 769 ,- VARAA n. 1,1 km n. 50 m -
Huoneistohotelli Missiria
Alk. 679 ,- VARAA n. 3,5 km n. 150 m - -
Sulje
Asiakaspalvelu
020 120 4100
Arkisin 8.00-18.00
Lauantaisin 10.00-14.00
Sunnuntaisin 10.00-14.00
Ryhmämatkamyynti
020 120 4070
Arkisin 9.00-16.00
Nettivarausten tuki
020 120 4750
Arkisin 8.00-16.00
Valitse maa ja kohde.
Enintään 8 henkilöä/varaus (pelkkä lento). Voit varata vain yhden huoneen kerrallaan, eli 1-4 aikuista ja enintään 3 lisävuodetta lapsille.
[Missing text /general/livechat/status for fi-FI][Missing text /general/livechat/open for fi-FI]Sulje
country:
destination: