Kreeta

Kreeta

Kreeta on kuin pienoismanner, joka tarjoaa monenlaista maisemaa korkeista vuoristoista ja syvistä rotkoista viljaviin tasankoihin ja pohjoisrannikon loiviin hiekkarantoihin. Korkeimmat kohdat sijaitsevat saaren länsi- ja keskiosissa, joissa pitkälle kevääseen voi ihastella taivasta vasten piirtyviä lumihuippuja. Kreetalla maa ja meri käyvät dialogia, kuten saarella syntynyt kreikkalaisen runouden nobelisti Elitis kirjoittaa.

Kreetalla on pitkä, kunniakas ja myrskyisä historia. Jo noin vuosina 2600–1400 eKr. saarella kukoisti Euroopan ensimmäinen merkittävä korkeakulttuuri, minolaisuus. Sijaintinsa ja laivastonsa ansiosta minolaiset kävivät vilkasta kauppaa silloisten Lähi-idän kansojen ja egyptiläisten kanssa. Sittemmin kulttuurivaikutteet siirtyivät nyky-Euroopan mantereelle valloittajien myötä. Homeros kirjoittaa Odysseiassa Kreetasta näin: “Kreeta on saari keskellä viinintummaa merta, kaunis ja vauras maa, jota aallot joka puolelta huuhtelevat. Siellä asuu ihmisiä määrättömästi yhdeksässäkymmenessä kaupungissa. Yksi näistä on Knossos, suuri kaupunki, jota aikanaan hallitsi Minos.” Maanosamme on nimetty Kreikan mytologiassa esiintyvän, Kreetalle rantautuneen ja kuningas Minoksen äidiksi tulleen Europa-neidon mukaan. 

Kreetalta ovat ponnistaneet maailmanlaajuiseen tietoisuuteen mm. seuraavat kulttuurihenkilöt: kirjailija, runoilija ja filosofi Nikos Kazanzakis, Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Odisseas Elitis sekä taidemaalari, kuvanveistäjä ja arkkitehti Dominicos Theotokopoulos, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä El Greco. Myös säveltäjä Mikis Theodorakiksen sukujuuret ovat Kreetalla. Saarta on tehnyt tunnetuksi myös Anthony Quinnin tähdittämä kolmen Oscarin draamaelokuva, joka perustuu Kazanzakiksen tekstiin ja jonka musiikista vastasi Theodorakis. Suuriin kreetalaisiin voidaan lukea myös Eleftherios Venizelos, joka toimi 1900-luvun alussa useaan otteeseen Kreikan pääministerinä; hän vaikutti mm. siihen, että Kreeta liitettiin osaksi Kreikkaa vuonna 1913. 

Euroopan pisimpiin rotkoihin lukeutuva Samaria on monen Kreetan-matkaajan kohde. Muitakin vaellukseen sopivia rotkoja Länsi-Kreetalla on, mm. noin kahdeksan kilometrin mittainen Imbros. Saaren uusimpiin harrastus-mahdollisuuksiin kuuluu golf, kenttä sijaitsee Iraklionista itään, Hersonissoksen liepeillä.  

Autonvuokrausta kannattaa ehdottomasti harkita, joskin bussiyhteydet suurimpien keskusten välillä ovat hyvät. Autolla pääsee eri puolille saarta, vuoristoon, hiljaisiin luostareihin, syrjäisille rannoille, historiallisiin kohteisiin, viehättäviin kyliin ja kaupunkeihin. 

Saaren suurimmat kaupungit pohjoisrannikolla lännestä itään ovat Hania, Rethymnon, Iraklion ja Sitia, etelärannikon ainut kaupunki on Ierapetra. Pääkaupunki on ilmapiiriltään elämäniloinen Iraklion, jonka tärkein nähtävyys on arkeologinen museo ainutlaatuisine minolaiskokoelmineen. Osa vanhasta kaupunginmuurista on jäljellä ja sen päälle voi kiivetä vaikkapa Kazanzakiksen hautaa katsomaan.

Iraklionin lähellä on Knossos, saaren päänähtävyys historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Monet käyvät myös etelämpänä sijaitsevan minolaisaikaisen Festoksen raunioilla, jota ei ole entistetty kuten Knossos. Samalla voi piipahtaa katsomassa paikkaa, jonne Paavalin käskystä Pyhä Titus perusti saaren ensimmäisen kristillisen seurakunnan. Monia muitakin historiaan liittyviä muistomerkkejä löytyy, liikuitpa missä päin saarta tahansa.

Kreeta on vain noin 300 kilometrin päässä Afrikasta ja sen etelärannikkoa huuhtovat Libyanmeren aallot. Etelärannikko on pääasiassa jyrkkää rantakalliota, jota aikoinaan suosivat matkailijoista vain hipit. Rantalomakohteet rakentuivat ensisijaisesti saaren pohjoisrannikon loiville rannoille, isompien keskusten lähelle. Nykyään myös monet kauniit pikkukylät Libyanmeren rannalla elävät matkailusta.

 

Lue lisää kohdeoppaasta

Kohteet Kreetalla

  • Hania

    Eläväinen kaupunki ja rentoa rantaelämää.

  • Panormo

    Idyllinen kylä Kreetan pohjoisrannikolla.

  • Rethymnon

    Aito kreikkalainen kaupunki, joka on sekoitus uutta ja vanhaa.

Lentotiedot

Alustavat lentoaikataulut 2015 Helsingistä

Sunnuntailento 7.6.–18.10. (viimeinen paluu 25.10) Helsinki–Hania AY939 klo 06.00–09.55 Hania–Helsinki AY940 klo 10.55–14.45

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen lähtöä. Lentoaika n. 4 tuntia. Lentokoneateriat lisämaksusta, varaukset suoraan Finnairin nettisivuilta http://www.finnair.com/FI/FI/flights/leisure/services

Lisää lentotietoa täällä 

 

Alustavat lentoaikataulut syksy 2015/ Hania, Rethymnon ja Panormo

Lauantai/maanantailento maakunnista / Primera Air
14.9.–24.10.2015 (viimeinen lähtö 17.10.)
Suomi–Hania 6F 215 klo 06:30–11:00
Hania–Suomi 6F 216 klo 12:00–16:30

Lähtöpäivät ja -kaupungit alla.

Huom! Lähtö- ja paluuajat vaihtelevat paikkakunnittain.
Aikataulut suuntaa-antavia.

Ajat ovat paikallisaikoja. Kreikassa on sama kellonaika kuin Suomessa.
Mikäli lentoaikataulu muuttuu varauksenne jälkeen, Lomamatkat toimittaa uuden lentolipun. Tarkista lähtöajat lentolipustasi!

Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen koneen lähtöä.
Lentoaika Helsingistä noin 4 tuntia.

Lisämaksusta

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (hinta etukäteen varattuna).
Matka lentoasemalta Hanian hotelleihin kestää noin 30–45 min, Rethymnonin hotelleihin noin 1 t 15 minuuttia (noin 65 km) ja Panormon hotelleihin noin 1 h 30 minuuttia.

Ateriat Primera Airin lennolle 26 € /aik.hlö (meno–paluu)
Lämmin ateria 26 € /aikuinen ja 13 € /2–14 -vuotias.

Lähtökaupunki
Sunnuntailento
Lähtöpäivät 2015
Finnair
Helsinki 7.6.-18.10. (viim. paluu 25.10.)
Lähtökaupunki
Lauantailento
Lähtöpäivät syksy 2015
Primera Air
Kemi 19.9.
Pori 26.9.
Kuopio 3.10.
Joensuu 10.10.
Savonlinna 17.10.
Lähtökaupunki
Maanantailento
Lähtöpäivät syksy 2015
Primera Air
Oulu 21.9.
Kokkola 28.9.
Rovaniemi 5.10.
Jyväskylä 12.10.

Jaa tämä sivu sähköpostitse