Kreeta

Kreeta

Kreeta on kuin pienoismanner, joka tarjoaa monenlaista maisemaa korkeista vuoristoista ja syvistä rotkoista viljaviin tasankoihin ja pohjoisrannikon loiviin hiekkarantoihin. Korkeimmat kohdat sijaitsevat saaren länsi- ja keskiosissa, joissa pitkälle kevääseen voi ihastella taivasta vasten piirtyviä lumihuippuja. Kreetalla maa ja meri käyvät dialogia, kuten saarella syntynyt kreikkalaisen runouden nobelisti Elitis kirjoittaa.

Kreetalla on pitkä, kunniakas ja myrskyisä historia. Jo noin vuosina 2600–1400 eKr. saarella kukoisti Euroopan ensimmäinen merkittävä korkeakulttuuri, minolaisuus. Sijaintinsa ja laivastonsa ansiosta minolaiset kävivät vilkasta kauppaa silloisten Lähi-idän kansojen ja egyptiläisten kanssa. Sittemmin kulttuurivaikutteet siirtyivät nyky-Euroopan mantereelle valloittajien myötä. Homeros kirjoittaa Odysseiassa Kreetasta näin: “Kreeta on saari keskellä viinintummaa merta, kaunis ja vauras maa, jota aallot joka puolelta huuhtelevat. Siellä asuu ihmisiä määrättömästi yhdeksässäkymmenessä kaupungissa. Yksi näistä on Knossos, suuri kaupunki, jota aikanaan hallitsi Minos.” Maanosamme on nimetty Kreikan mytologiassa esiintyvän, Kreetalle rantautuneen ja kuningas Minoksen äidiksi tulleen Europa-neidon mukaan. 

Kreetalta ovat ponnistaneet maailmanlaajuiseen tietoisuuteen mm. seuraavat kulttuurihenkilöt: kirjailija, runoilija ja filosofi Nikos Kazanzakis, Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Odisseas Elitis sekä taidemaalari, kuvanveistäjä ja arkkitehti Dominicos Theotokopoulos, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä El Greco. Myös säveltäjä Mikis Theodorakiksen sukujuuret ovat Kreetalla. Saarta on tehnyt tunnetuksi myös Anthony Quinnin tähdittämä kolmen Oscarin draamaelokuva, joka perustuu Kazanzakiksen tekstiin ja jonka musiikista vastasi Theodorakis. Suuriin kreetalaisiin voidaan lukea myös Eleftherios Venizelos, joka toimi 1900-luvun alussa useaan otteeseen Kreikan pääministerinä; hän vaikutti mm. siihen, että Kreeta liitettiin osaksi Kreikkaa vuonna 1913. 

Euroopan pisimpiin rotkoihin lukeutuva Samaria on monen Kreetan-matkaajan kohde. Muitakin vaellukseen sopivia rotkoja Länsi-Kreetalla on, mm. noin kahdeksan kilometrin mittainen Imbros. Saaren uusimpiin harrastusmahdollisuuksiin kuuluu golf, kenttä sijaitsee Iraklionista itään, Hersonissoksen liepeillä.  

Autonvuokrausta kannattaa ehdottomasti harkita, joskin bussiyhteydet suurimpien keskusten välillä ovat hyvät. Autolla pääsee eri puolille saarta, vuoristoon, hiljaisiin luostareihin, syrjäisille rannoille, historiallisiin kohteisiin, viehättäviin kyliin ja kaupunkeihin. 

Saaren suurimmat kaupungit pohjoisrannikolla lännestä itään ovat Hania, Rethymnon, Iraklion ja Sitia, etelärannikon ainut kaupunki on Ierapetra. Pääkaupunki on ilmapiiriltään elämäniloinen Iraklion, jonka tärkein nähtävyys on arkeologinen museo ainutlaatuisine minolaiskokoelmineen. Osa vanhasta kaupunginmuurista on jäljellä ja sen päälle voi kiivetä vaikkapa Kazanzakiksen hautaa katsomaan.

Iraklionin lähellä on Knossos, saaren päänähtävyys historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Monet käyvät myös etelämpänä sijaitsevan minolaisaikaisen Festoksen raunioilla, jota ei ole entistetty kuten Knossos. Samalla voi piipahtaa katsomassa paikkaa, jonne Paavalin käskystä Pyhä Titus perusti saaren ensimmäisen kristillisen seurakunnan. Monia muitakin historiaan liittyviä muistomerkkejä löytyy, liikuitpa missä päin saarta tahansa.

Kreeta on vain noin 300 kilometrin päässä Afrikasta ja sen etelärannikkoa huuhtovat Libyanmeren aallot. Etelärannikko on pääasiassa jyrkkää rantakalliota, jota aikoinaan suosivat matkailijoista vain hipit. Rantalomakohteet rakentuivat ensisijaisesti saaren pohjoisrannikon loiville rannoille, isompien keskusten lähelle. Nykyään myös monet kauniit pikkukylät Libyanmeren rannalla elävät matkailusta.

 

Lue lisää kohdeoppaasta

Kohteet ja lähdöt

Suodata hakutuloksia

Hakutulokset

Järjestä

(17)

Lähtö

Hinta

(1)

Kohteet

(3)

Matkatyyppi

(6)

Luokitus

(2)

Ateriat

(6)

Tilat ja palvelut

(2)

Matkustajat

Lähtöpäivät

Näytä hakutulokset
Järjestä hakutulokset
Näytä hinta
Valitse vähimmäisluokitus

Valitse matkan kesto

  • 7

Lentotiedot

Alustavat lentoaikataulut 2017 - tarkista lähtöajat aina lentolipustasi!

Lennot Helsingistä:
Sunnuntailento 30.4.-15.10.2017 (viimeinen paluu 23.10.)

Lentoyhtiö Norwegian Air
Helsinki–Hania D8702 klo 06:05–10:00
Hania–Helsinki D8703 klo 10:45–14:35

Mikäli lentoaikataulu muuttuu varauksenne jälkeen, Lomamatkat toimittaa uuden lentolipun. Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen lähtöä. Lentoaika Helsingistä noin 4 tuntia.

Lisää lentotietoa täällä 


Lennot maakuntakentiltä  -  lähtöpäivät ja -kaupungit alla:

Lähtökaupunki
Lentoyhtiö: Primera Air (6F)
Lähtöpäivät kevät 2017
Torstailento
Suomi–Hania 6F 293 aamulento  
Hania–Suomi 6F 294 päivälento  
Lappeenranta 6.4.
Pori 13.4.
Joensuu 20.4.
Kuopio 27.4.
Jyväskylä 4.5.

 

Lähtökaupunki
Lentoyhtiö: Primera Air (6F)
Lähtöpäivät syksy 2017
Perjantailento 
Suomi–Hania 6F 293 aamulento  
Hania–Suomi 6F 294 päivälento  
Vaasa 15.9.
Jyväskylä 22.9.
Pori 29.9.
Kuopio 6.10.
Lappeenranta 13.10.
Joensuu  20.10.

Huom! Lähtö- ja paluuajat vaihtelevat paikkakunnittain. Aikataulut suuntaa-antavia. Ajat ovat paikallisaikoja. Kreikassa on sama kellonaika kuin Suomessa. Tarkista lähtöajat lentolipustasi! 

Mikäli lentoaikataulu muuttuu varauksenne jälkeen, Lomamatkat toimittaa uuden lentolipun. Ilmoittautuminen lentoasemalla viimeistään 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Lentoaika Helsingistä noin 4 tuntia.


Lisämaksusta

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (hinta etukäteen varattuna).
Matka lentoasemalta Hanian hotelleihin kestää noin 30–45 min, Rethymnonin hotelleihin noin 1 tunti 15 minuuttia (noin 65 km) ja Panormon hotelleihin noin 1 tunti 30 minuuttia.

Ateriat Primera Airin ja lennoille 13 € /suunta
Lämmin ateria 13 € /aikuinen /suunta ja 7 € /2–11-vuotias /suunta.